Munkavállalás

Tudatos karriertervezés – kezdeti lépések a sikerhez

Link másolva

A munka világa, az ezzel járó felelősség és kötelezettség mindenkinek mást jelent: lehet stressz, aggódás, unalom és csupán pénzkeresés, de jelenthet lehetőséget a fejlődésre, a kiteljesedésre, álmok megvalósítására, illetve a saját és a mások örömének biztosításának egy útját is jelentheti. Bárhogy is legyen, a munkaerőpiacra való belépés előbb-utóbb mindenkit nyakon csap, de az a jó hír, hogy ezek a hosszú évek a jó hozzáállással, tudatos karriertervezéssel tele lesznek sikerélményekkel, fejlődéssel, és sok pozitív tapasztalattal, ami által emberként is rengeteget fejlődsz majd.

Talán nem lehet elég korán elkezdeni a pályaorientációt, a szakemberek szerint, már az óvodában szükség lenne felmérni a gyerekek képességeit, érdeklődéseit, majd ezt alapul véve célirányosan fejleszteni őket a tudatos pályaválasztásra. Leginkább azonban nyolcadik és tizenkettedik osztályban válik igazán sürgetővé a téma, amikor a fiatalok olyan döntés előtt állnak, ami befolyásolja a későbbi szakterületüket. Nem könnyű ebben a korban ilyen jelentős döntést meghozni, viszont egy kis segítséggel és útbaigazítással, a megfelelő kérdések feltevésével meg lehet alapozni a fiatalok későbbi karrierjét, amiben majd kiteljesedhetnek.

A Hargita Megyei Tanácshoz tartozó Hargita Hazavár Karrieriroda célja segítő kezet nyújtani a megyében élő fiataloknak pályaorientáció, karriertervezés, munkahelykeresés, készségfejlesztés és ezekhez a területekhez kötődő lépésekben. Személyes tanácsadások, fókuszcsoportos beszélgetések, karriernapok, szakmabemutatók, és más eseményeken keresztül szeretnénk felkészíteni a fiatalokat a munkaerőpiacra, különböző szakemberek bevonásával pedig eltérő szakterületekbe nyújtunk betekintést. Mindemellett a hargitahazavar.ro weboldalon állásközvetítést nyújtunk, ahova a vállalatok ingyenesen feltölthetik a hirdetéseiket.

A karriertervezés ijesztő feladat lehet, de a megfelelő útmutatással és forrásokkal egyértelmű útitervet készíthetsz a sikerhez. Íme néhány tipp, amely segíthet az elindulásban:

  1. Határozd meg a céljaidat: mielőtt elkezdenéd a karriertervezést, tudnod kell, mit szeretnél elérni rövid- és hosszútávon. A célok kijelöléséhez vizsgáld meg önmagad, érdeklődési köröd, készségeidet és eddigi tapasztalataidat.
  2. Kutasd fel a lehetőségeket: szánj időt a munkaerőpiac felkutatására, ismerd meg a különböző szerepkörökhöz szükséges feladatokat, képesítéseket, illetve azt is, hogyan lehet ezeket megszerezni.
  3. Szerezz releváns tapasztalatot: a kiválasztott területen való munkatapasztalat megszerzése elengedhetetlen a sikerhez: nem kell megijedni, néhány hetes vagy hónapos szakmai gyakorlat, önkéntes munka és a részmunkaidős állás is tapasztalatnak számít.
  4. Fejleszd a készségeidet, építsd kapcsolataidat: szabadidődben vegyél részt tanfolyamokon, workshopokon, a szakterületedet érintő előadásokon, csatlakozz szakmai szervezetekhez, ezek mind segítenek naprakészek maradni az iparági trendekkel kapcsolatban, továbbá bővítheted kapcsolataid hálózatát.
  5. Készíts tervet: a leírt gondolatok, a cselekvési terv segít rendszerezni a szükséges lépéseket a célod eléréséhez, továbbá határidőket is rendelhetsz az egyes feladatok mellé. Rendszeresen vizsgáld felül az előrehaladást, és bizonyosodj meg arról, hogy jó úton haladsz.

Nem olyan félelmetes a munkaerőpiac, mint ahogy az elsőre látszhat. Vedd kezedbe az irányítást, tervezd tudatosan a szakmai jövőd, hiszen energiát, csalódásokat, és talán pénzt is spórolhatsz egy jó önismeretre alapozott, átgondolt karriertervvel.  Tedd fel magadnak a megfelelő kérdéseket, és ha szükséged van segítségre a válaszok megtalálásában, keresd bizalommal a Hargita Hazavár Karrierirodát, látogass el a különböző eseményeinkre!