Oktatási és képzési programok

Pásztorképzés, szakácsképzés

Link másolva

Fiataljaink tanuljanak szakmát, termeljenek, értékesítsenek, vegyenek részt a vendéglátásban!

A tankert, a kertészet az élelemtermelés alapjainak elsajátítása, egészséges élelmiszerhez való hozzáférés, földművelésből való megélhetés igényét, kézségét, képességét alakítja ki a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola diákjaiban.

23 diák szakvizsgára készül, büszkén mutatják munkájuk gyümölcseit, hiszen a palántaneveléstől a vetésig, majd a betakarításig mindent ők csinálnak, a szaktanárok irányításával.

Cékla, cukkini, karalábé, káposzta, hagyma, borsó, krumpli, de gabonafélék is sorakoznak a bio tankertben.

A bogyós gyümölcsökből az iskola tankonyhájában finom levek készülnek.

Ajánlom a szülők, szakmát választó ifjak figyelmébe az ősztől induló 9. osztályokat: 24 hely az agroturisztikai technikus szakon, és 24 hely a pincér-közélelmezési eladó szakon, ez utóbbi szakiskolai osztály. 

Gyerekek mozgásban tartása, a turisztikai szolgáltatások kiszélesítése, illetve összekapcsolása, a lovas tevékenységek kiszélesítése

Gyerekek mozgásban tartása, a turisztikai szolgáltatások kiszélesítése, illetve összekapcsolása, a lovas tevékenységek kiszélesítése, főként ezek voltak a mai csíkszentsimoni megbeszélés témái, amelyen jelen volt Böjte Csaba ferences szerzetes is. 

A nehéz helyzetben levő nők munkalehetőséget, a gyerekvédelmi rendszerben nevelkedők a középiskola elvégzése után szakmát tanulnának a gasztronómia területén Csíksomlyón a multifunkcionális központban. Partnerségben a Böjte atya irányításával létrehozott Mária kerttel, a képzés mellett cateringgel is bővíthető a szolgáltatás. 

Lovas vándortáborok, túrák szervezése, nemcsak a gyerekvédelmi rendszerben vagy a Szent Ferenc Alapítvány keretében nevelkedő gyerekeknek. 

A szolgáltatások – gasztronómia, lovaglás, lelki feltöltődés – összekapcsolása és ezek feltüntetése a népszerű Visit Hargita applikáció kínálatába, nagyban hozzá tudnak járulni Hargita megye turisztikai fellendüléséhez.

Hiánypótló rendezvény, képzés a hentes és mészáros mesterségek elsajátítására

Egyre kevesebb a képzett hentes és mészáros, noha a szakmának hagyománya van és igény is van rá.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Élelmiszertudományi Tanszéke és a Csíkcsomortáni Szövetkezet szervezésében 28 fiatal gazda részvételével zajlik a mészáros-hentes képzés.