Aktív polgári részvétel Aktív szabadidő, környezetvédelem

Hegyvidékeink nagy lehetőséget rejtenek

Link másolva

 

‼️ 👇 ‼️Az új hegyvidéki stratégia kidolgozása kapcsán képviselhettük a termelőink, közbirtokosságaink, helyi vállalkozóink érdekeit, Bukaresteben ‼️ 👇 ‼️
‼️ Augusztus 9-11 között részt vettünk egy szakmai tanácskozáson, melynek célja a romániai hegyvidéki területekre vonatkozó integrált fejlesztési stratégia jövőképének és ütemtervének közös megalkotása volt. Ez egyedülálló lehetőség volt arra, hogy hozzájáruljunk a hegyvidéki területek tervezéséhez és a fenntartható fejlődéséhez hazánkban.
🌳🌲 Több közbirtokossági elnökkel közösen tudtuk a hegyvidékeink értékeit bemutatni és megfogalmazni, hol vannak azok a hiányosságok, ahol szükséges egy hegyvidéki stratégia kidolgozása, amely előmozdítaná az eredményes fejlődést.
🌄 Hegyvidékeink nagy lehetőségeket rejtenek Románia fenntartható fejlődése szempontjából. Itt az ideje, hogy bemutassuk stratégiai tervünket e lélegzetelállító területek integrált fejlesztésére! 🏞✨🤝🌿💼
Az alábbi lépések megtételével sikerülhet egy virágzó hegyvidéki közösséget kialakítani:
1️⃣ Hegyvidéki gazálkodás erősítése: Mint tudjuk a hegyvidéken előállított termékek nem versenyképesek mennyiségüket tekintve az alföldi termékekkel szemben, viszont minőségben a kimagasló értékeikre alapozhatunk!
2️⃣ Az infrastruktúra megerősítése: korszerű közlekedési hálózatok fejlesztése, az egészségügyi és oktatási ellátáshoz való hozzáférés javítása, valamint a digitális összeköttetés korszerűsítése.
3️⃣ Az ökoturizmus előmozdítása: Hegyeink szépségének hangsúlyozása környezettudatos turisztikai tevékenységek révén, munkahelyek teremtése és a helyi közösségek gazdasági előnyeinek maximalizálása.
4️⃣ A faanyag értékesítése: Hegyvidékeink elsősorban a faanyag értékesítésére fektet hangsúlyt, viszont a helyben történő fafeldolgozás fellendíti a helyi vállalkozókat, ugyanakkor új munkahelyek teremtését is jelenti.
5️⃣ A helyi vállalkozások támogatása: A vállalkozói kedv ösztönzése, pénzügyi támogatás és képzési programok biztosítása, valamint a helyben előállított áruk és szolgáltatások piacra jutásának megkönnyítése.
6️⃣ A közösségek megerősítése: A lakosok bevonása a döntéshozatali folyamatokba, a kulturális örökség és a hagyományos tudás népszerűsítése, valamint a büszkeség és a hegyvidéki otthon iránti tulajdonosi érzés ápolása.
7️⃣ Természetvédelem: Védett területek megőrzése, fenntartható gazdálkodási gyakorlatok alkalmazása, a biológiai sokféleség megőrzésének előmozdítása, és a tulajdonosok anyagi kompenzációval való támogatása.
Együtt fel tudjuk fedezni a hegyvidéki régióinkban rejlő hatalmas potenciált, és fenntartható jövőt teremthetünk mindenki számára.