Miért jöjjek haza? Pályaorientáció

Befektetési lehetőségek Hargita megyében

Link másolva

Hargita Megye Tanácsának alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, a megye gazdasági fejlődésének elősegítésén dolgozik. Ennek fényében az ügynökség kollégái összesítettek a megyében fellelhető olyan befektetésre alkalmas lehetőségeket – legyen szó ingatlanról vagy területről – amiket a tulajdonos bérbe szeretne adni, vagy esetleg el is adna. Az oldal előnye, hogy használata ingyenes! Tehát, folyamatosan lehet küldeni a befektetési lehetőségeket az office@investinhargita.ro e-mail címre, ezek ellenőrzés után feltöltésre kerülnek az  https://2020.investinhargita.ro/ honlapra, és folyamatosan népszerűsítődnek itthoni és külföldi eseményeken egyaránt.

Hargita megye erősségeit és a térség nyújtotta lehetőségeket a potenciális befektetők a Befektetési katalógus által ismerhetik meg. A kiadvány online is elérhető a következő linkre kattintva: Drive

Első alkalommal került megrendezésre a nemzetközi gazdasági fórum Gyergyócsomafalva községében!

Február 7-én megrendezésre került nemzetközi gazdasági fórum tematikája a helyi gazdasági élet fejlesztése, a befektetési lehetőségek ismertetése, illetve gazdasági kapcsolatok kiépítése volt, amelyen részt vett Gyergyócsomfalva hét testvér települési képviselete is. A fórum keretében, a helyi vállalkozások ismertették tevékenységeiket, a résztvevők betekintést nyerhettek a helyi és a megye turisztikai látványosságaiba, valamint információkkal gazdagodhattak a befektetési lehetőségek terén. Az eseményt a gyergyócsomafalvi helyi önkormányzat szervezte partnerségben a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével, illetve a megyében jó példának számító Fenyőalja Egyesülettel közösen.

Márton László Szilárd, gyergyócsomafalva polgármestere ismertette a külföldiekkel, a település gazdasági helyzetét, illetve két befektetésre alkalmas ingatlanról is szó esett: a malom épületéről a 1,5 ha területtel, amely a helyi önkormányzat tulajdonában van, illetve a gyergyócsomafalvi közbirtokosság tulajdonában lévő ingatlanról, amelyhez tartozik egy több mint 1600 négyzetméter ipari belterület is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának Elnöke, ismertette a megyei szintű beruházásokat, amelyek gazdasági szempontból hozzájárulnak a megye fejlődéséhez, a külföldi tőke bevonásához. Ezt követően kiemelte: szükséges a testvér települési kapcsolatok ápolása és fontos, hogy a helyi gazdasági élet szereplői gazdasági kapcsolatokat építsenek ki más országok településeivel is. Ezt követően ismertette a delegációval a Székely termék védjegyet, mint megyénk egyik büszkesége, amely alá közel 150 termelő tartozik.

Király Szabolcs, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége képviseletében, ismertette a megyei befektetési lehetőségeket, az investinhargita.ro weboldalt. Kiemelte: szükséges, hogy a helyi termelőink termékei ismertebbé váljanak, amelyre alkalmat teremthet a mostani gazdasági fórum is, hiszen vannak olyan termelők a Székely védjegy alatt, akik már annyira kinőtték tevékenységüket, hogy akár exportálni és képesek lennének. Hozzátette: az ilyen találkozások lehetőséget teremthetnek, hogy a helyi termékeink külföldi polcokra is felkerüljenek. Ki kell használni az ilyen alkalmakat, mint a termelőknek, mint a vállalkozásoknak a gazdasági kapcsolatok kiépítésére.

Ezt követően a gyergyócsomafalvi Turisztikai Iroda részéről, Péter Eszter ismertette a helyi turisztikai látványosságokat és eseményeket, majd kitért a megye szintű látványosságokra és turisztikai eseményekre is. Bemutatta a visithargita telefonos applikációt és az alkalmazás által nyújtott lehetőségekről is szó esett.

A Fenyőalja Egyesület részéről, Orbán Melinda bemutatta az egyesület tevékenységi körét, a termékeket, illetve elmesélte, hogy hogyan indultak el. Orbán Vilmos és Csata Jenő ismertették vállalkozásuk tevékenységi körét, illetve az általuk készített termékeket.

Czirják Lehel, helyi jó példának számító gazdát követhették figyelemmel az érdeklődők, hogyan indították el családi gazdaságukat és most hol tart a gazdaságuk.

Végül, de nem utolsósorban, két olyan vállalkozás is bemutatásra került a külföldiek számára, amelyek tevékenységi körük innovatívnak számítanak. Baróti Hunor és neje Baróti Porzsolt Erzsébet restaurátor és muzeológiai irányultságú cégük tevékenységét mutatták be. Majd Benedek Erika, a gyergyócsomafalvi gyógyszertár képviseletében ismertette a vendégekkel, a helyi gyógyszertár által készíttet készítményeket.

A fórum végén a külföldi települések küldöttjeinek lehetőségük volt, hogy több helyi kézműves termelő termékeit is megismerhessék a műhely- és gyárlátogatások keretében.