Aktív szabadidő, környezetvédelem

Milyen megújuló energiaforrásokat használunk Hargita megyében?

Link másolva

🪵A biomassza, mint energiaforrás

A biomassza biológiai úton létrejövő szerves anyagok tömege, amely élő és elhalt állati és növényi szervezeteket foglal magában. Hargita megye az egyik leggazdagabb az erdei biomassza tekintetében.

👉🏻Elemezve a biomassza erőforrások értékesítési módjait, a faanyagszármazék elsősorban fűtési energiaforrásként kerül felhasználásra, a kitermelt famennyiség 25%-át használják fel fűtésre. Évente több mint 150 000 köbméter faanyagszármazék képződik, amelyhez hozzáadva az erdei hulladékot, összesen 4%-ot tesz ki a kitermelt mennyiségből.

♻Modern hulladékgazdálkodás

A hulladékgazdálkodás Hargita megyében, mint a világ számos régiójában, a közegészségügy és a környezeti fenntarthatóság biztosítása érdekében magában foglalja a különböző típusú hulladékok összegyűjtését, ártalmatlanítását és újrahasznosítását. ✅Hargita Megye Tanácsa létrehozta az Integrált Hulladékgazdálkodási Központot, ami az egész megyéből érkező hulladék feldolgozására alkalmas.

☀Napenergia☀

🏡Hargita Megye Tanácsának célja, hogy legalább 52, a villamosenergia-hálózathoz nem csatlakoztatott, elszigetelt háztartás villamosítását biztosítsa Hargita megyében, háztartásonként 2 kWh teljesítményű napelemes fotovoltaikus rendszerek telepítésével.

🌽🧺Mezőgazdálkodás, biogazdálkodás

A mezőgazdaság és az éghajlatváltozás szorosan összefonódik, és a mezőgazdasági ágazatban működő vállalkozások létfontosságú szerepet játszhatnak az éghajlatváltozás mérséklésében, és az ahhoz való alkalmazkodásban.

🧀🥩🍞Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége munkatársai nap mint nap azon dolgoznak, hogy a helyi termelők ne vesszenek el a piacon. Népszerűsítik a helyi termékeket, vásárokat szerveznek, pályázati kiírásokról tájékoztatókat tartanak a mezőgazdászoknak, és szakmai fórumokat szerveznek. 👉🏻A 12 éve létező Székely termék is segíti a gazdákat és a kezdő termelőket.