Esélyegyenlőség

Mélyszegénységben, kevésbé fejlett térségekben élő fiatalok támogatása

Link másolva

A szegénységnek nincs nemzetisége, szeretetre, befogadásra és széleskörű összefogásra van szükség.

A szegénységnek nincs nemzetisége, szeretetre, befogadásra és széleskörű összefogásra van szükség.

A mélyszegénység egy feszültséggel, előítéletekkel telített téma, de fontos, hogy minél többet beszéljünk róla, adjunk esélyt a közösség minden tagjának.

Ma délelőtt a mélyszegénység munkacsoportunk 2021-es évéről számolt be.

Többek között a Hargita megyei roma közösségek helyzetét tárgyaló kutatás eredményeit ismertetették.

A szegénység nem lehet a társadalmi kitaszítottság okozója. Úgy gondolom, hogy a társadalomban a szeretet hiánya érezteti magát mindenhol, ha a társadalom szeretetre épülne, akkor nem beszélhetnék ezekről a problémákról.

Napjainkban a mesterséges intelligencia buborékokat épített körülöttünk, eltávolodtunk a valóságtól, nem vesszük észre, hogy mennyire várjuk a szeretetet és a befogadást. Én hiszem, hogy a mélyszegénység munkacsoportunk ezeket a buborékokat pukkasztja ki.

Elkötelezettek vagyunk a mélyszegénységben élő közösségek felzárkóztatása ügyében!

Elkötelezettek vagyunk a mélyszegénységben élő közösségek felzárkóztatása ügyében!

Ezt a célt szolgálja a közel 2 éve működő Mélyszegénység Munkacsoport, a Hargita megyében élő roma közösségek kulturális identitásának megőrzését célzó Roma program, és a Dream Road Danube projekt tevékenységei is. A mai egyeztető gyűlésen a résztvevők egy érdekképviseleti szerveződés létrejöttéről tárgyaltak, amely a mélyszegénységben élő roma közösségek hangjaként segítené a közös munkát. A találkozón részt vettek a megyében élő roma vezetők, akik az aktuális nehézségek mentén igyekeztek megfogalmazni azokat a szakterületeket, amelyek mentén szükség lesz lépéseket tenni. Céljuk a romák és nem romák békés együttélésének megteremtése, valamint a mélyszegénységben élő közösségek társadalmi felzárkóztatásának elősegítése. 

Hargita Megye Tanácsa idén fogja véglegesíteni az erre vonatkozó stratégiáját, amelynek elkészítésében a roma képviselők is együttműködnek.