Ifjúsági témák menedzsmentje Miért jöjjek haza?

Megjelent Romániában is az Első ház program

Link másolva

A 2009 óta működő, és az építőipar egyik motorjának számító kedvezményes jelzáloghitel-program részeként az állam továbbra is a hitelfedezet jelentős részének az átvállalásával segíti a fiatalok lakáshoz jutását, és abban sem változott, hogy a hitelt továbbra is kizárólag olyan személyek kaphatják meg, akik először vásárolnak lakást.

Az elfogadott jogszabály szerint ugyanis 50%-os állami garanciát csak azokra az ingatlanokra vállal az állam, amelyek a lakáscélú ingatlanok kategóriájába sorolhatóak, és a hitelkérelem benyújtását megelőzően legtöbb öt évvel kerültek átadásra.

Szintén az új építésű lakások kategóriájába sorolhatóak, így szintén 50%-os hitelgaranciát vállal az állam azokra a lakóingatlanokra is, amelyek nem új építésűek, viszont a programban lakásvásárlásra benyújtott hitelkérelem leadását megelőzően legtöbb 5 évvel estek át olyan átalakítási munkálatokon, amelyek az épület megerősítését, illetve a földrengésekkel kapcsolatos kockázatok csökkentését célozzák.

Fontos részlet lehet majd a hitelfelvevőknek, hogy a program módszertana szerint az új építésű lakások kategorizálásánál fontos 5 éves periódus nem a munkálatok befejezésétől számítódik, hanem a munkálatok átvételétől. Másik fontos változás, hogy a kormány közleménye szerint a túlzott bürokrácia elkerülése érdekében a kis- és középvállalkozásoknak létrehozott országos garanciaalap (FNGCIMM) hatáskörébe kerül az úgynevezett jelzálog mentesítésről szóló, illetve az ingatlanok eladásának megtiltását feloldó okíratok kiállítása.