Miért jöjjek haza?

Itthon is van jövő fórum

Link másolva

– motivációs előadások és támogatási lehetőségek fiataloknak

A mára már rendhagyónak számító Itthon is van jövő fórum X-ik kiadása keretében motivációs előadásokat, támogatási és pályázati lehetőségek bemutatását követhették figyelemmel a fiatalok. A 2021. október 6-án, 11 órától megrendezésre kerülő fórum Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és Hargita Megye Tanácsa szervezésében jött létre, melynek moderátora az ügynökség vezetője Cilip Árpád volt.

Minden fiatalnak szüksége van egy példaképre, ezért az esemény díszvendégeként Románia ezüstérmes, ifjúsági és sportminiszterét, Novák Károly Eduárdot kértük fel, hogy tartsa meg motivációs előadását, Miért ne add fel címmel. A miniszter kiemelten beszélt a sport fontosságáról, mint egy egészséges életvitel feltételéről és elmondta, hogy a fiataloknak jól meg kell határozzák céljaikat: azt kell eldönteniük, hogy mik is szeretnének lenni, sok kitörési lehetőség van, csak akarni kell. A kiváló sporteredményeket elérő politikus hangsúlyozta: inkább veszítsél bátran, mint ne csinálj semmit gyáván!

Legyünk partnerek, teremtsünk egy fiatalos, lendületes Hargita megyét! jelmondattal tartotta meg előadását, Borboly Csaba, Hargita Megye tanácsának elnöke és arra biztatta a jelenlévőket, hogy minél több területen, élethelyzetben próbálják ki magukat, hogy ezáltal a pályaválasztásuk tudatos legyen. Továbbá a megyeelnök felhívta a részvevők figyelmét, hogy keressék a lehetőségeket a helyi szervezeteknél, egyesületeknél.

Demeter Levente, főtanfelügyelő, Hargita Megye Tanfelügyelősége részéről beszélt a szakoktatás fontosságáról, valamint a Hargita Megyei Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége sikeres együttműködése által kifejtett tevékenységekről, hiánypótló kiadványok biztosításáról.  A közös munka eredményeként jelenhetett meg a Szakképzési lehetőségek Hargita megyében című kiadvány is, aminek célja, hogy a diákok, információt szerezhessenek:  melyik tanintézményben milyen szakképesítést lehet szerezni, mik a főbb tantárgyak és jó példák bemutatása által megismerkedhessenek a szakmákkal, elhelyezkedési lehetőségekkel.

Hargita megyében 25 tanintézményben folyik szakoktatás, összesen 6361 diák számára. A szakoktatásban résztvevő diákok lehetnek az kisiskolás diákok számára a jó példák. Szakmájukat jól ismerő szakemberekre van szükség a megyében – emelte ki a főtanfelügyelő és hozzátette a pályaorientációt már V. osztálytól el kell kezdeni, hogy a diákok megismerjék a továbbtanulási, szakosodási lehetőségeiket.

Jánó Edit, Hargita Megyei Munkaerőelhelyező Ügynökség részéről beszédében kiemelte a legkeresettebb szakmák az asztalos és az elárusító. Sok munkahely van az áruszállítás, élelmiszeripar, építkezés és a szolgáltatások területeken. A járványhelyzetben nőtt az igény az egészségügyi szakemberek és a mérnökök iránt. A támogatási lehetőségek kapcsán elhangzott, hogy az a frissen végzett fiatal, aki az iskola elvégzése után munkába áll 1500 lejes támogatásban részesül, továbbá ha nem sikerül rögtön munkát találni és 60 nap alatt regisztrál a munkanélküli osztályon 250 lej munkanélküli támogatást igényelhet. Azon vállakozók, akik frissen végzett fiatalokat alkalmaznak, 2250 lejt igényelhetnek havonta, egy éven keresztül.  Mobilitási juttatást azok a faiatlok igényelhetnek, akik több mint 50 km-re találnak munkát, ők maximum 900 lejig terjedő támogatást igényelhetnek.

Fancsali László, vállalkozó a Smart Energy Laboratory Kft részéről  elmondta építőmérnöki tervezéssel és műszaki rajzolással foglalkoznak. Főként nyári periódusban szívesen fogadnak frissen végzett diákokat, akár fizetett szakmai gyakorlatra is.

Péter Sándor, aligazgató, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökség részéről saját tapasztalatait osztotta meg egy vállalkozás indítása, életben tartása kapcsán és kiemelte, hogy a fiatalok bátran fordulhatnak kérdéseikkel az ügynökséghez.

Az online esemény második felében aktuális pályázati lehetőségekről hallhattak a résztvevők Fancsali Kálmán, pályázatíró szakembertől, majd bemutatásra került két folyamatban lévő pályázat is: a Talent Magnet projektet Béres Tünde és az Ecool projektet Erőss Bea mutatta be.