banner

10 ponturi pentru înființarea unei afaceri

 1. Fă ceea ce-ți place!
  Când te hotărăști șă  înființezi o întreprindere, trebuie să ții cont de faptul că o să necesite multă energie, deci este foarte important să iubești ceea ce faci, iar asta te va motiva chiar și în perioadele grele.
 2. Economisește !
  Economisește bani înainte de a înființa o afacere. Trebuie să te gândești că o întreprindere nouă nu-ți va aduce profit suficient de la început. Este important, ca până când ești angajat(ă) sau ai un venit stabil, să pui deoparte o sumă de bani pentru firma pe care vrei să înființezi.
 3. Să nu pornești singur(ă) pe acest drum
  Atât la început, cât și în viitor vei avea nevoie de susținători. Alege dintre prietenii sau membrii familiei tale, susținători care te pot sprijini cu sfaturi. Pe parcurs, este posibil să aveți nevoie chiar de un mentor care să vă îndrume pe baza propriilor experiențe, succese și realizări.
 4. Stabilește parteneriate!
  Caută parteneri, înainte ca firma ta să aibă activitate.
 5. Efectuează cercetare de piață!
  Caută oameni care pot fi interesați de produsul firmei tale și efectuează o cercetare de piață: ar dori să cumpere produsele/serviciile tale. Gândește-te: cine poate fi în grupul țintă, cum poți să te adresezi lor?
 6. Elaborează un plan de afaceri!
  Gândește-te ce-ți dorești și întocmește un plan de afaceri în care stabilești: ce, unde și cum vei face, către ce piața vei valorifica produsele/serviciile, cum îi vei contacta etc. Pentru a-ți atinge scopul, care este capitalul și activele de care aveți nevoie și la cât profit vă puteți aștepta.
 7. Apelează la un specialist!
  Dacă ai întrebări, notează-le și caută un specialist pe subiect, cine poate să te îndrume.
 8. Înainte de înființarea unei afaceri, asigură-te că ai economii pentru început!
  Este bine să economisești o sumă de bani înainte de înființarea unei afaceri. Elaborează un plan financiar, notează ce sumă este necesară pentru început, pentru cheltuieli fixe, pentru chirie, salariu și în viitor pentru dezvoltarea afacerii.
 9. Inspiră profesionalism chiar de la început!
  Tu ești conducătorul și imaginea firmei tale, pe scurt: te reflectă. Este important ca de la început să lucrezi cu profesionalism.
 10. Să fii informat despre subiecte fiscale și juridice!
  Este important atât la început cât și mai târziu, să fii la current cu plata impozitelor, cu termenele, etc. Dacă consideri că nu sunt suficiente cunoștințele tale, nu știi destul despre legislația în vigoare privind afacerile, adreseaza-te unui specialist, unui contabil, unui jurist, care să te poată ajuta.