banner

10 Tipp induló vállalkozások számára

1. Azt csináld, amit szeretsz!

Amikor eldöntöd, hogy vállalkozást akarsz indítani, tudnod kell, hogy ez nagyon sok energiádban fog kerülni, ezért nagyon fontos, hogy szeresd, amit teszel, ez motivációt fog adni a nehezebb időszakokban is.

2. Tartalékolj!

Már indulás előtt kezdj el a vállalkozásod számára tartalékolni. Gondolnod kell arra, hogy egy új vállalkozás a kezdetekben még nem hoz elegendő jövedelmet, ezért fontos, hogy amíg még alkalmazott vagy, vagy van egy stabil jövedelmed, kezdj el tartalékolni a jövőbeni vállalkozásod számára. 

3. Ne indulj el egyedül az úton!

Mind az induláskor, mind a későbbiekben szükséged lesz támogatókra. Akár barátaid, akár családod köréből keresd meg azokat az embereket, akik tanácsaikkal segíteni tudnak neked. A későbbiekben szükséged lehet egy mentorra is, akinek a tapasztalataiból, sikereiből, megvalósításaiból meríthetsz ötletet. 

4. Próbálj partnereket, együttműködőket szerezni!

Ne várj addig, amíg a vállalkozásod működőképes lesz, hanem már előtte keressél partnereket vállalkozásod számára. 

5. Végezz piackutatást!

Keress olyan embereket, akiket érdekelhet a terméked, kérdezd meg őket: igényt tartanának e termékeidre, szolgáltatásaidra. Gondold át, kik lehetnek a célcsoportodban, hogyan fogod elérni ezeket az embereket. 

6. Készíts üzleti tervet!

Gondolkodj és írj egy üzleti tervet, amiben végigvezeted, hogy mit, hol és hogyan fogsz előállítani, kiknek fogod eladni termékeidet, szolgáltatásaidat, hogyan éred el őket. Ehhez milyen eszközökre, tőkére van szükséged, illetve milyen bevételekre számíthatsz. 

7. Fordulj szakemberhez!

Ha kérdéseid vannak, írd le őket és keress a témában jártas embert, aki hiteles segítséget tud nyújtani neked. 

8. Készíts pénzügyi tervet!

Írd le, hogy mennyi pénzre lesz szükséged az induláshoz, a fix költségeidre, a béredre és a továbbiakban a fejlesztésekhez. Mielőtt elindulnál, bizonyosodj meg róla, hogy van egy kis pénzed az induláshoz! 

9. Tanúsíts szakmaiságot már a kezdetektől!

Te vagy a vezetője, a reklámarca a vállalkozásodnak, egyszóval a vállalkozásod téged tükröz. Ezért fontos, hogy már a kezdetektől kellő szakmaisággal végezd a tevékenységedet. 

10. Legyél napirenden adóügyi és jogi ügyekben!

Légy tisztában az adófizetési kötelezettségeiddel, a határidőkkel. Ha úgy érzed, nem megfelelő a tudásod, nincs elég ismereted adó- és jogi ügyekben, fordulj szakemberekhez, tanácsadókhoz, könyvelőkhöz, jogászokhoz, akik segíteni tudnak neked.