10 tipp induló vállalkozások számára

  1. Azt csináld, amit szeretsz!

Amikor eldöntöd, hogy vállalkozást akarsz indítani, tudnod kell, hogy ez nagyon sok energiádba fog kerülni, ezért nagyon fontos, hogy szeresd, amit teszel, ez motivációt fog adni a nehezebb időszakban is.

  1. Tartalékolj!

Már indulás előtt kezdj el vállalkozásod számára tartalékolni. Gondolnod kell arra, hogy egy új vállalkozás a kezdetekben még nem hoz elegendő jövedelmet, ezért fontos, hogy amíg még alkalmazott vagy, vagy van egy stabil jövedelmed, kezdj el tartalékolni a jövőbeni vállalkozásod számára.

  1. Ne indulj el egyedül az úton!

Mind az induláskor, mind a későbbiekben szükséged lesz támogatókra. Akár barátaid, akár családod köréből, keresd meg azokat az embereket, akik segíteni tudnak neked, tanácsaikkal támogatni tudnak. Későbbiekben, akár szükséged lehet egy mentorra is, akinek a tapasztalataiból, sikereiből, megvalósításaiból meríthetsz ötletet.

  1. Próbálj partnereket, együttműködőket szerezni!

Ne várj addig, amíg vállalkozásod működőképes lesz, hanem már előtte keressél partnereket vállalkozásod számára.

  1. Végezz piackutatást!

Keress olyan embereket, akiket érdekelhet a terméked, kérdezd meg őket: igényt tartanának-e termékeidre, szolgáltatásaidra. Gondold át, kik lehetnek a célcsoportodba, hogyan fogod elérni ezeket az embereket.

  1. Készíts üzleti tervet!

Gondolkodj és írj egy üzleti tervet, amiben végigvezeted, hogy mit, hol és hogyan fogsz előállítani, kiknek fogod eladni termékeidet, szolgáltatásaidat, hogyan éred el őket. Ehhez milyen eszközökre, tőkére van szükséged, illetve milyen bevételekre számíthatsz.

  1. Fordulj szakemberekhez!

Ha kérdéseid vannak, írd le őket és keress a témában jártas embert, aki hiteles segítséget tud nyújtani neked.

  1. Mielőtt elindulnál, bizonyosodj meg róla, hogy van egy kis pénzed az induláshoz!

Jó, ha a vállalkozás indulása előtt félreteszel egy kis pénzt. Készíts pénzügyi tervet, írd le, hogy mennyi pénzre van szükséged az induláshoz, a fix költségeidre, a béredre és a továbbiakban a fejlesztésekhez.

  1. Tanúsíts szakmaiságot már a kezdetektől!

Te vagy a vezetője, reklámarca a vállalkozásodnak, egyszóval a vállalkozásod téged tükröz. Ezért fontos, hogy már a kezdetektől, kellő szakmaisággal végezd a tevékenységedet.

  1. Legyél napirenden adóügyi és jogi ügyekben!

Ez fontos, úgy az indulásnál, mint a későbbiekben. Légy tisztában az adófizetési kötelezettségeiddel, a határidőkkel. Ha úgy érzed, nem megfelelő a tudásod, nincs elég ismereted adó- ás jogi ügyekben, fordulj szakemberekhez, tanácsadókhoz, könyvelőkhöz, jogászokhoz, akik segíteni tudnak neked.

Kontakt