Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság 4299 megtekintés

Ennek a vállalatnak jelenleg nincs aktív állásajánlata

Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság

About Us

Hargita Megyében a gyermekvédelmi tevékenység 1997-ben került a Megyei Önkormányzat hatáskörébe, 2005-től pedig a fogyatékos személyek védelme is az intézmény tevékenységének fontos részévé vált.

A vezérigazgatóság célja a gyermekek vér szerinti családjukban való nevelése, illetve a hatósági intézkedés következtében a családjukból kiemelt kiskorúak elhelyezése. Feladatkörébe tartozik az örökbefogadási folyamat lebonyolítása, az örökbefogadható gyermekek, valamint az örökbefogadó családok követése az örökbefogadási folyamat alatt, a felméréstől az utókövetésig.

A felnőttvédelem terén a vezérigazgatóság tevékenységi körébe tartozik az idős személyek, a fogyatékosok, a krónikus betegek, a családi erőszak és az emberkereskedelem áldozatai, valamint a gyermekvédelmi rendszert elhagyó fiatalok támogatása. Ezeket tanácsadással, jogi képviselettel, illetve más szolgáltatások biztosításával segíti abban, hogy önállóan vagy családi környezetükben átléphessenek a kritikus helyzeten.

A három ápoló- és gondozó központban a vezérigazgatóság 150 felnőtt fogyatékos kedvezményezettnek  biztosít megfelelő gondozást, a védett lakóotthonokhoz tartozó három házban 18 sérült, felnőtt személynek nyújt biztonságot, a Csíkszentmártoni Multifunkcionális Központban pedig 12, tizennyolc év fölötti nehéz helyzetben élő fiatalnak biztosít helyet.

A vezérigazgatóság közel 11.000 nem intézményesített, különleges védelmet igénylő fogyatékos személyt tart nyilván, nagyrészük havi szociális juttatásban részesül. Ugyanakkor, az intézmény által biztosított szolgáltatások részét képezik a fogyatékos személyek számára az ingyenes autó- és vonatjegyek, valamint az autóvásárlási hitel utáni kamat kifizetése is.