Magasabb minőséget kínáló Székely termékek biztosítása a cél

A CAPactivities projektzáró kerekasztal beszélgetésén nyíregyházi fiatalok is részt vettek

A CAPactivities projektzáró kerekasztal beszélgetését Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége június 29-én a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán szervezte meg.

A kerekasztal vendégei többek között a nyíregyházi Mustárház Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodájának fiataljai voltak.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője beszédében a csíkszeredai felsőoktatási intézménnyel évek óta tartó szoros együttműködésüket hangsúlyozta, amely során több tanulmányt is elkészítettek közösen. Mint elmondta, az agrár- és élelmiszergazdaság szakon végzett szakemberek nagy segítségre lehetnek a Székely Termék védjeggyel rendelkező termékek minőségének emelésében. Szerinte a védjegy hosszútávon úgy tud fennmaradni, ha folyamatosan biztosított a magasabb minőség. Ugyanakkor kiemelte, hogy az eladó és vásárló közötti szoros kapcsolat következő szintje az online értékesítés biztosítása kell, hogy legyen. Ez a cél már a járványidőszakban megszületett és a CAPactivities EU-s projekt révén sikerült egy lépést tenni a megvalósítása felé. Ugyanakkor következő mérföldkőnek azonosította be a Restart Székely terméket, amelyben megújult metodológia révén ítélik oda a védjegyet és ezen belül egy új, Prémium Székely termék kategória is létrejön. A metodológiát rendszeresen egyeztették a Sapientia agrár- és élelmiszergazdaság szakos hallgatóival is.

László Csongor, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője szerint globális probléma, hogy egyre több élelmiszert kell előállítani egyre kevesebb termőföldön. Térségünkben pedig ezt a nadrágszíj parcellákon kellene megvalósítani, ehhez pedig minőségében jó élelmiszer előállításra van szükség. Hozzátette, tevékenységük során a fiatalokat is erre ösztönzik. A Kiskertész programban már több mint háromezer kisdiák vesz részt, ezzel – a kiosztott magok mennyiségét tekintve – a megye legnagyobb zöldségtermesztőjének számítanak.

Bogos Ákos, Csík Terület Ifjúsági Tanácsának elnöke köszöntötte a nyíregyházi Mustárház IITI tagjait. Kiemelte, hogy nagyon fontosnak tartja azt a fajta együttműködést, amely az ifjúsági szervezetek, Hargita Megye Tanácsa és alintézményei között alakult ki. Ennek ugyanis nagy szerepe van abban, hogy a fiatalok már az önkéntes tevékenységük során kapcsolatba kerülhessenek a különböző intézményekkel, megismerjék azok tevékenységeit és ezáltal később hozzájárulhassanak a közösségépítéshez. Az önkéntes tevékenységek során a fiatalok figyelemmel követhetik többek között az európai uniós programok, projektek megvalósulását is.

Dr. Péter Emőke-Katalin tanszékvezető-helyettes is köszöntötte a résztvevőket, és kiemelte, hogy a fejlesztési ügynökséggel való sikerese együttműködésük biztosítja az agrár- és élelmiszergazdaság szakos diákok számára, hogy az elméleti oktatás mellett gyakorlati tudásra is szert tegyenek.

A kerekasztal-beszélgetésre a CAPactivities európai uniós finanszírozású projekt keretében szervezték meg, amelyre Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége második alkalommal pályázott sikeresen. A projektet Hargita Megye Tanácsával partnerségben valósítja meg. A Közös Agrárpolitika az EU egyik legfontosabb szakpolitikája, a projekt célja pedig a minél nagyobb fokú tájékoztatás és népszerűsítés.

 

Forrás: https://hargitamegye.ro/magasabb-minoseget-kinalo-szekely-termekek-biztositasa-a-cel/#