Idén kezded az egyetemista éveket?

Érdemes felkészülten kezdeni az egyetemista éveket, hiszen legtöbbször egy idegen városban kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat a fiatalok. Ilyenkor nagyon jól jön, ha egy tapasztaltabb egyetemista vagy akár egy egész szervezet segít eligazodni a lakáskeresés, tömegközlekedés, diákmunka és más tevékenységek útvesztőiben. Egy olyan sorozatot indítottunk, amiben bemutatjuk az egyes egyetemi városokhoz tartozó hasznos tudnivalókat, egyetemisták és diákszövetségi tagok szemüvegén keresztül.
KOLOZSVÁRRA készülsz egyetemistának? Érdemes betekinteni az alábbi videóba:
🤔 Hogyan készüljön fel az, aki Kolozsvárra készül egyetemre?
❓ Miért érdemes gólyának jelentkezni?
A diáktanácsi tevékenység rengeteg tapasztalatot nyújt. Ez a későbbiekben kifizetődő.
👉 Arra biztatjuk a fiatalokat az egyetemi évek alatt vállaljanak közösségi szerepet.
👍 Manapság rengeteg lehetőség van: fizetett gyakornoki programok, Erasmus, áthallgatási lehetőségek más egyetemekre.
🤝 Hatos Attilával, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) elnökével beszélgettem a fiatalok, egyetemisták lehetőségeiről.
MAROSVÁSÁRHELYRE készülsz egyetemistának? Érdemes betekinteni az alábbi videóba:
‼Marosvásárhelyen kezdő egyetemisták figyelmébe‼
❓Mit kell tudni a marosvásárhelyi egyetemista életről? a bérlakások árairól? és a tömegközlekedésről? 🚌
👉🏻 Gergő Czink , a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség elnöke elmondta mindazt, amit tudnia kell egy frissen kezdő egyetemistának.
👩🏻‍🎓👨🏻‍🎓Általában első nap mindenkinek bemutatják az egyetemet, októberben az MMDSZ szervez egy gólya keresztelőt, aminek az a célja, hogy megismerkedjenek egymással az egyetemisták. Várják ide mindazokat, akik aktívan szeretnének részt venni az egyetemista életben, rendezvények szervezésében.
🏡Hogyan lehet elérhető kiadó lakást találni? Legjobbak az egyházi bentlakások, de ezek a helyek hamar elfogynak, viszont számos Facebook csoport van, ahol lehet kiadó lakást keresni. A kolozsvári árakhoz képest itt egy kicsit olcsóbban kínálják a szobákat körülbelül 130 euróba kerül egy szoba.
📍🚏A moovit alkalmazással meg tudják nézni hogyan járnak a buszok, ez mindenki számára egy hasznos applikáció lesz az itt töltött évek alatt.
Jó tanulást és élményteli egyetemista éveket!
CSÍKSZEREDÁBA készülsz egyetemistának? Érdemes betekinteni az alábbi videóba:
💚 Milyen a sapientiás élet?
🤔 Hamarosan kezdődik az új tanév. Mire számíthat a sapientiás gólya?
🎉 A gólyatábort Tusnádfürdőn szervezik a fiatalok. És készülnek a gólyabálra is.
❓ Milyen lehetőségek vannak a fiataloknak? Drága-e a bentlakási élet?
Csíkszereda egy élhető város az egyetemisták számára.
Erről beszélgettünk Hajdó Zsomborral, a Csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat elnökével.
🤝 Arra biztatjuk a fiatalokat az egyetemista évek alatt is vállaljanak közösségi szerepet. Segítsék a #HÖK munkáját is.
📲 Osszák meg ezt a videót fiatalokkal, leendő egyetemistákkal! Osszák meg ismerőseikkel tegyék be csoportokba, hogy még több fiatalhoz eljusson a tájékoztató.
BRASSÓBA készülsz egyetemistának? Érdemes betekinteni az alábbi videóba:
👩🎓👨🎓Milyen a brassói magyar diákélet? Milyen lehetőségek, milyen közösségi élet vár azokra, akik Brassóban folytatnák egyetemi tanulmányaikat?
🌱Folytatva sorozatunkat, ez alkalommal a székelyudvarhelyi születésű Szabó Barbara, a Brassói Magyar Diákszövetség aktív tagja mesél nekünk arról, hogy milyen lehetőségei vannak egy fiatalnak, aki ebbe a városba megy továbbtanulni.
❓Hol lehet lakást keresni, milyen bentlakási lehetőségek vannak, milyen közösségekhez lehet csatlakozni, milyen a tömegközlekedés, milyen pályázati és diákmunka lehetőségek vannak? Milyen szórakozási és szabadidős tevékenységek, események és programok vannak ebben a városban? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ azok, akik megnézik a lenti videót.
📌Hasznos, tömör és lényegretörő információk mindazoknak, akiknek a választása erre a városra, az ott lévő egyetemekre esne.