A munkavállalók döntő többségének pszichés problémákat okoz a munkahelyi stressz

Romániában tíz munkavállalóból hétnek pszichés problémákat okoz a munkahelyi stressz, egyharmaduk kiégésre panaszkodik – derül ki a legnagyobb munkaközvetítő portál, az eJobs Románia felméréséből.

Az Agerpres hírügynökség által kedden ismertetett felmérés szeptember-októberben készült 1572 alkalmazásban lévő alany megkérdezésével. A válaszadók egyharmada arra panaszkodott, hogy túl sokat dolgozik és a kiégés fenyegeti, illetve nem keres eleget a szükségleteihez képest. Húsz százalékuk úgy érzi, nincs megbecsülve a munkahelyén, míg 13 százalékuknak magánéleti problémái vannak – mondták.

Raluca Dumitra, a portál marketingmenedzsere úgy nyilatkozott: a román munkaerőnél egyre gyakoribbak a pszichés problémák, a szorongás, a kimerültség, a bizonytalanság, a depresszió, és szerinte az elmúlt évek történései – a világjárvány, a háború és a gazdasági recesszió – után ez nem meglepő.

A megkérdezettek több mint felénél a félelmek oka, hogy bevételeik esetleg nem fedezik majd a drágulás mértékét, rosszabbodni fog az anyagi helyzetük.

Több mint egyharmaduk úgy érzi, a munkáltatójuk nem érti meg őket, több mint húsz százalékuk pedig arra panaszkodik, hogy elveszítette az érzelmi stabilitását. Ennek ellenére a megkérdezettek csupán egyharmada kérte pszichológus segítségét, a megkérdezettek több mint fele anyagilag nem tudja megengedni magának a terápiát.

A mentális egészség világnapján számos romániai civil szervezet hívta fel a figyelmet a Romániában egyre több embert érintő pszichés problémákra. Figyelemfelkeltésként kedd este a román kormánypalotát kék fénnyel világítják meg, és az egészségügyi minisztérium is számos kerekasztal-beszélgetést tart szakemberekkel a témában.

 

Forrás: https://maszol.ro/belfold/A-munkavallalok-donto-tobbsegenek-psziches-problemakat-okoz-a-munkahelyi-stressz