Sikersztorik

Szőcs Zsófia és Levente

A Hargita Hazavár fiatalok lapja minden számában szeretnénk bemutatni egy-két sikeres vállalkozót. Célunk, hogy ismertté tegyük őket és a fiatalok számára követendő és követhető példaképeket mutassunk be.

Jelenlegi lapszámunkba Szőcs Zsófiát és a családja által indított vállalkozást fogjuk bemutatni saját írása által:

Két éve költöztünk haza jelenlegi lakásunkba, Csíkvacsárcsira – kezdi a bemutatkozát Szőcs Zsófia. A férjemmel, Leventével hét szezont Svájcba dolgoztunk egy bio-zöldségesbe. Amikor oda kerültünk nem sok fogalmunk volt a zöldségtermesztésről, de ahogy teltek az évek, tapasztalatot szereztünk és lassan megérlelődött bennünk, hogy itthon is meg kellene próbáljunk létrehozni egy kertészetet. Így, használt fóliaházakat vásároltunk Svájcban és haza küldtük. Ugyanakkor próbáltunk termőföldet is vásárolni itthon. Bár mindig tudtuk, hogy ideiglenesen vagyunk Svájcban, és a stabil életünket itthon szeretnénk kialakítani, de a hazaköltözés dátuma nem volt leszögezve. Saját erőnkből, és saját anyagi forrásból építettük fel a négy darab fóliaházat, ami körülbelül 15 ár területet foglal magába. Jelenleg folyik egy  9×16 méteres üvegház építése is, ezt palánta neveléshez szeretnénk használni. A kertészet területén a fóliaházakban és az épülő üvegházban való növénytermesztés mellett szabadföldi növénytermesztés is folyik. A fóliaházakban tavasszal retek, saláta, spenót, majd utána paradicsom, paprika, padlizsán, uborka termesztése folyik. A szabadföldi kultúrába sárgarépát, cukkinit, paszulyt, tököt, hagymát, céklát, petrezselymet és salátát ültettünk.  Az idén tervezzük a krumplit is. A termesztési folyamat többnyire kézi munkával valósul meg és vegyszermentes is! Ha marad pár gyom azért nem zavartassuk magunkat. A növények öntözése csepegtető rendszerrel, saját víztározó medencéből történik. Arról, hogy meg lehet-e élni a kertészetből, még korai volna nyilatkozni, mivel ez csupán a tavaly indult el, de számításaim szerint  ígéretes eredmények várhatóak. Nekünk nem csak az a fontos, hogy jól jövedelmező legyen, hanem hogy minőségi ételt fogyasszunk mi is, és ez csak úgy érhető el a legjobban, ha saját magunk állítjuk elő a terményt. Bárhol is tervezzük a jövőnket, dolgozni mindenhol kell, és fel kell készülni, hogy nem könnyű. Külföldön is sokat kell spóroljon és dolgozzon az ember, hogyha valamit fel szeretne mutatni. Ha itthon is ilyen kitartóan dolgozunk, Isten segítségével meg kell legyen az áldás is a munkánkra. A férjem jobban viselte az otthontól való távolmaradást, de nekem nagyon nagy honvágyam volt, alig vártam, hogy hazajöhessünk. Nagyon nehéz döntés a biztos megélhetést feladni egy elképzelt élettel, egy álommal szemben. Ami az itthon maradásra késztetett minket, az a kislányunk, Erzsébet születése volt.  Tudtuk, hogy itthon a helyünk: a családi környezetbe. A jövőre nézve nagyon sok tervünk van, csak az anyagiak vannak fogytán. Mindenképp a zöldség skálát szeretnénk bővíteni. Nem áll tőlünk távol egy zöldség feldolgozó gondolata sem, ezt már vissza nem térítendő pályázati támogatással szeretnénk megvalósítani.

Kontakt

  Ruzsa Shoes

  Ruzsa Lehel feleségével, Kingával együtt hozta létre és működteti a Ruzsa Shoes elnevezésű vállalkozásukat Csíkszeredában. Itt, kézzel készített, egyénre szabott, méret után készítenek férfi és női bőrcipőket.

  A vállalkozás létrehozásához vezető útról így mesél Ruzsa Lehel: „Ortopéd technikusként dolgoztam egy helyi vállalkozónál, ahol több minden mellett kész ortopéd cipőkkel is találkoztam. Később egy másik vállalkozónál már ortopéd cipőket is készítettem, munkálatvezető voltam. Az évek múlásával egyre inkább fokozódott az érdeklődésem a cipőkészítés iránt: többre vágytam, mint a sorozatgyártás. Magyarországra utaztam, hogy a cipőkészítéshez szükséges alapanyagokat onnan szerezzem be. Minden alkalommal, míg az árut vártam, kérdezősködtem egy helyi cipőgyárnál. Megismertem Józsi bácsit, aki lassan bevezetett a kézműves cipők világába. Később, még egy másik mester is adott tanácsokat. Mai napig ők ketten segítenek az utamon. Így telt el három év: szabadság, szabadnapok alatt kijártam hozzájuk és tanultam. Délutánonként otthon elvégeztem a tőlük kapott házi feladatokat. Amikor megfogalmazódott bennem, hogy bánnám ha nem próbálnám meg elindítani a vállalkozást, onnan már nem volt visszaút! Az elhatározás mellett, sok munka és évekre visszanyúló befektetések sorozata előzte meg azt, hogy a vállalkozás megszülessen.”

  A Ruzsa Shoes termékekre a SZÉKELY TERMÉK/PRODUS SECUIESC/SEKLER PRODUKT  védjegy használati jogát 2020 februárjában nyerték el. Az értékesítés nagy része online felületen történik, valamint a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége által szervezett, kiállítással egybekötött vásárokon Csíkszeredában. A cipők egyénre szabottak, így kész termékekkel nem rendelkeznek. Figyelembe véve, hogy minden lábfej más és más, így rendelés és anyagmilyenség szerint lehet egyedi cipőt rendelni.

  Elmondásuk szerint a házaspár szeret előre tervezni. Erősen hiszik, hogy fejlődés nélkül lehetetlen a piacon való maradás. Ennek érdekében, Ruzsa Lehel kis, finom technikák elsajátítását tervezgeti.

  A házaspár több megyében is szeretné népszerűsíteni termékeiket: Maros, Kolozs, Szeben, Bihar és Brassó. Azon dolgoznak, hogy termékeik minél színesebb skáláját tudják a vásárlóknak kínálni.

  Bár a vállalkozásuk saját forrásból indult szűk egy éve, a közeljövőben szeretnének pályázni ennek bővítésére.

  Pál Csilla

  2018-ban nyitottam meg a cukrász műhelyt Csíkszentsimonban. Azzal a céllal indítottam a vállalkozásomat, hogy a környéket kiszolgáljam igazán különleges, egyedi és minőségi  tortákkal, süteményekkel,  pogácsákkal, valamint mentes (glutén, cukor, laktóz, vegán) termékekkel. Fő irányvonalunk a minőségi, a helyi és a természetes alapanyagok használata, a folyamatos megújulás és az egyéniség.

  Főleg esküvőkön, rendezvényeken és vásárokon értékesítem a termékeket. Kizárólag megrendelésre dolgozunk.

  Fontosnak tartom, hogy részt vegyünk a vásárokon, hogy jobban megismerjenek, ugyanakkor nagyon sok új terméket fedeztem fel amivel helyettesíteni tudom a nagyiparban használt alapanyagokat, helyi alapanyagokkal. Nagyon sok helyi terméket használok és igyekszem ezteket híresztelni is. Bánt amikor azt látom, hogy mennyi jó minőségű terméket készítenek a környéken (tejtermékek, tésztafélék, gyümölcsök stb) és megis a nagyáruházi külföldi gyenge minőségű termékeket használják az emberek.

  Nyolc év külföldön élés után éreztem, hogy elég volt és itthon  a helyem. El sem tudnám képzelni máshol az életem. Sok helyen dolgoztam Német- és Magyarországon, ott is tanultam, és úgy gondolom megértem szakmailag arra, hogy azt csinálajm amit igazán szeretnék, és úgy ahogy azt szeretném. Nem egyszerű de azt gondolom, hogy aki akar dolgozni, bele teszi a szívét és az energiáját, az jól meg tud élni itthon is. Ezért indítottam el a műhelyt. Azt akartam, hogy a saját magam főnöke legyek, de tulajdon képpen mindenki a főnököm lett.

  Tulajdon képpen az álmomat valósítottam meg, és dolgozom tovább mert van még tervem bőven. Soha nem a meggazdagodás a cél, hanem a nyugodt megélés és az örömszerzés. Csodálatos érzés, mikor látom a gyerekeket vagy a friss házasokat az esküvőjükön, hogy örülnek a tortáknak, sütiknek. Ez motivál tovább.

  Nagyon szeretem amit csinálok, ezért azt látom, hogy  az emberek is  szeretik a termékeinket.

  Szakmailag folyamatosan fejlesztem magam és munkatársaimat is igyekszem megtanítani mindenre. Tanfolyamokra járok, és hát minél több a munka annál többet tanulunk mi is, a szintet nem hagyjuk lennebb. Mindig készítünk újdonságokat, teszteljük az igényeket, feszegetjük a határokat, hogy mennyire extra ízesítéseket kedvelnek vagy mernek bevállalni a vendégeink. Épp most teszteljük a jövő évi Ízeket. Lesznek meglepetések. Kicsit még zárkózottak gasztronómia terén az emberek, nagyon óvatosan kell közeledjünk. Annyi ötlet van még bennem. Évről évre merészebben nyúlunk az ízekhez. Olyan sokat kaptam és kapok a vendégeinktől, annyi támogatást, szeretetet, és pozitív visszajelzést, hogy szeretnék én is valami különlegeset adni, amit máshol nem kap, amibe benne van a lelkünk és a szeretetünk.
  Természetesen van öt, és nemcsak öt éves tervem. Tudom, hogy mit akarok elérni és látom, hogy ezért mennyit kell dolgozni. Minden év elején kitűzöm a célt amit év végéig el kell érjek. Az idei majdnem megvan. A Székely termék védjegyről nem is mertem álmodni és az is megvan. Nagyon köszönöm ezt is. Nagyon jó érzés tudni, hogy elismerik a munkánkat. Mindenkit bíztatok, hogy ilyen termékeket vásároljanak, mert csak Így tudjuk támogatni egymást.

  A vállalkozásomat pályázat révén sikerült tiszta új gépekkel felszerelnem. Gondolkodom további pályázaton is, de egyenlőre nem jött el még az ideje. Elég nagy a bürokrácia, nagyon oda kell tegye magát az ember, és most fontosabbnak tartom, hogy stabilizáljam a vállalkozást anyagilag is és a csapat terén is. Mert csak akkor megy hatékonyan a munka és tudok más dolgokkal is foglalkozni, ha jó csapat van mögöttem. Ez nagyon jól alakul, de még szükségem van ügyes cukrászokra.
  Természetesen fogok bővülni, egy bizonyos szintig, de nem lesz soha gyár a műhelyből. Nem szeretnék tömeggyártásra állni rá, szerintem ott elveszik az igazi érték.

  Bíztatok minden fiatalt, a barátaimat is, hogy jöjjenek haza. Ez a szülőföldünk! Kötelességünk vigyázni rá, megőrizni és tovább éltetni. Jó itthon az élet. Meg kell találni az értékeket, mert nagyon sok van itt.
  Nem tartom magam példaképnek, de semmi sem lehetetlen, és ha az ember nagyon akar valamit és azért szeretettel dolgozik azt eléri. Minél többen leszünk és egyformán támogatjuk egymást egyre jobb lesz a gazdaság és akkor az életszínvonal is.