În cadrul proiectului CAPambition2024, cofinanțat de Uniunea Europeană, studenții cu specializare de economie agroalimentară și ingineria produselor agroalimentare la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc au avut ocazia să cunoască mai bine agricultura sustenabilă și industria alimentară locală, prin vizita la două întreprinderi inovative din regiune pe 12 martie.
În cadrul cooperativei RibON, unitate specializată în prelucrarea fructelor și producerea suplimentelor alimentare, am descoperit procesul inovativ de prelucrare a coacăzelor negre. Participanții au aflat detalii despre substanțele valoroase din fructe, au urmărit demonstrații de tehnologii avansate și au primit informații despre cercetările în desfășurare și planurile de dezvoltare viitoare, care contribuie la siguranța alimentară și sustenabilitatea producției locale.
La ferma modernă Andy Zoofarm, cunoscută pentru brandul Bömbi, am văzut cum se desfășoară producția modernă de lapte folosind roboți de muls și management digital al fermei. Totodată, am aflat cum se fabrică, la fața locului, produse lactate apreciate, precum brânzeturi maturate, iaurturi și smântână.
Mulțumim cooperativei RibON și fermei Andy Zoofarm pentru primirea călduroasă și pentru prezentarea detaliată a activității lor, precum și Universității Sapientia din Miercurea Ciuc pentru cooperare!