Orientarea în carieră este susținută de programele Consiliului Județean Harghita și ale suborganizațiilor sale
Nu este atribuția Consiliul Județean Harghita, dar în mod permanent abordează cu preocupă problema educației și a orientării profesionale, dezvoltând programe împreună cu instituțiile subordonate sale și cu instituțiile partenere. În acest context, în data de 31 mai a avut loc o conferință de presă la clădirea Consiliul Județean, unde Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, a fost însoțit online de Levente Demeter, inspectorul șef al învățământului, Árpád Cilip, directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, Irén Ottília Szabó, directorul Centrului Județean de Resurse și Consiliere Educațională Harghita, și Edit Jánó, șefa de departament a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Harghita.
Csaba Borboly a subliniat importanța unor alegeri școlare și profesionale informate și bine fundamentate, precum și importanța parteneriatului dintre instituțiile relevante în formarea și consilierea elevilor pentru dezvoltarea competențelor cheie.
Árpád Cilip a prezentat programele care sprijină orientarea în carieră, cum ar fi vizitele la clasă, excursiile de studiu, introducerea în profesii, programele de burse, programele Erasmus și Erasmus+.
Levente Demeter a subliniat importanța orientării profesionale încă din școala primară, subliniind că elevii pot lua cele mai bune decizii cu privire la viitorul lor dacă își cunosc opțiunile. În același timp, el a adăugat că, deși este o practică obișnuită ca elevii cu rezultate academice bune să își continue studiile într-un liceu teoretic, Inspectoratul Școlar îi sprijină să ia în considerare liceele vocaționale printre opțiunile lor, deoarece există întotdeauna o nevoie de profesioniști bine calificați.
În ceea ce privește oportunitățile de pe piața muncii din județ, Edit Jánó a subliniat că opțiunile elevilor trebuie să fie ponderate și bine fundamentate, întrucât statisticile arată că 70% dintre șomerii de la nivelul județului au note de 8 sau mai puțin, în timp ce cea mai mică rată a șomajului este în rândul celor cu studii superioare și calificări profesionale. El a adăugat că, deși inteligența artificială este din ce în ce mai prezentă în viața de zi cu zi, în următorii zece ani vor fi necesare competențe pentru a putea găsi un loc de muncă pe piața muncii. El a mai spus că fiecare elev are interese, cunoștințe și aptitudini diferite, de care ar trebui să se țină cont în orientarea profesională.
Irén Ottília Szabó a enumerat trei factori principali care influențează alegerea carierei: abilitățile personale cunoscute încă din școala primară, interesele și o cunoaștere aprofundată a profesiilor, adăugând că acestea se dezvoltă pe parcurs. De asemenea, a subliniat importanța unei bune relații profesor-părinte-elev în perioadele de examene și în alegerea carierei.
La sfârșitul conferinței de presă, Csaba Borboly a accentuat importanța parteneriatelor. Președintele județului a făcut un apel la instituțiile, persoanele fizice și juridice din Toplița, unde Biroul de Carieră al Consiliului Județean Harghita, coordonat de Kamilla Demeter, nu a putut organiza evenimente pentru tineri din cauza lipsei de parteneri. Cei care doresc să fie parteneri în sprijinirea tinerilor în acest mod sunt invitați să trimită un e-mail la adresa info@hargitamegye.ro.
Sursa din: https://www.borbolycsaba.ro/tudatos-es-megalapozott-donteseket-kell-hozzanak-a-diakok-a-jovojuket-illetoen/