Merj vállalkozni kalauz

Merj vállalkozni!

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége fontosnak tartja a vállalkozószellem növelését a helyi fiatalok körében. Ebből a meggondolásból készítettük el a „Merj vállalkozni” kalauzt. A kalauz elsődleges célja, hogy néhány alapvető információ átadásával segítséget nyújtson a vállalkozni vágyó fiataloknak az elindulásban.

A katalógus online változata az alábbi linkre kattintva tekintehtő meg: https://adehar.ro/sites/default/files/MERJ%20V%C3%81LLALKOZNI%20kalauz_0.pdf

Cég létrehozásának lépései

Azok a fiatalok akik szeretnének egy vállalkozást létrehozni, legyen az egyéni vállalkozás, családi vállalkozás, engedélyezett természetes személy, részvénytársaság vagy korlátozott felelősségű társaság, információkért fordulhatnak bátran Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségéhez, hisz az ügynökség kollégái egy „Merj vállalkozni!” című kalauzba összesítették a témával kapcsolatos tudnivalókat. A kiadványban szerepel a cégbejegyzés folyamata is. Ennek főbb lépései:

  1. Cégbíróság (ONRC) – a cégbíróság ellenőrzi, hogy a cég tervezett neve szabadon rendelkezésre áll-e vagy már foglalt.
  2. Közjegyző – székhely választása: első lépésként találni kell egy székhelyet, ami lehet magánház vagy tömbházi lakrész, irodahelyiség személyes tulajdonban vagy bérelve. Mindenképpen szükség van az ingatlan nyilvántartási rendszerbe való bejegyzés igazolására, amit a közjegyzőtől vagy a kataszteri hivataltól lehet beszerezni, kb. 5 napba telik. A cég alapító okiratának elkészítése: közjegyzőnél történik. Vigyázat: figyelni kell a CAEN kódok megválasztásakor, mert csak a megjelölt kódok alapján szerzett bevételt lehet majd elszámolni.
  3. Adó- és pénzügyi hivatal (ANAF) – a székhelyre vonatkozó szerződés bejegyzése.
  4. Bank – az alaptőke befizetése a bankba: ez bármelyik banknál megtehető, de ajánlott ott befizetni, ahol szeretnél majd bankszámlát nyitni.
  5. Cégbíróság (ONRC) – a cégbírósághoz való bejegyzési kérés: a típusnyomtatványokat el lehet venni a cégbíróságnál vagy letölteni az oldalukról, majd kitöltve, eredeti példányt kell leadni a bejegyzési iratcsomó részeként.
  6. Adó- és pénzügyi hivatal (ANAF) – a cég bejelentése a cégbíróságnál: az összes nyilatkozat kitöltése és a cégalapításhoz szükséges dokumentumok összegyűjtése után az iratcsomót le kell adni, azt iktatják, megtörténik a cég bejegyzése, és hivatalból meghirdetik a Hivatalos Közlönyben a vállalkozás bejegyzését.

Egy cég létrehozásának lépéseiről bővebben az ügynökség oldalán megtalálható „Merj vállalkozni!” című kalauzra rákeresve lehet olvasni. (https://adehar.ro/hu/kiadvanyok/sajat)

Jogi formák

 

Egyéni vállalkozás (EV)

Engedélyezett természetes személy (ETSZ)

Családi vállalkozás (CSV)

Közkereseti társaság (KKT)

Egyszerű betéti társaság (BT)

Betéti részvénytársaság (BRT)

Részvénytársaság (RT)

Korlátolt felelősségű társaság (KFT)

Kezdő korlátolt felelősségű társaság (KKFT)

Szépségszalont szeretnék nyitni

 

Szépségszalon PFA

Kritériumok:

– életkor: legalább 18 év

– szakképesítés a kívánt munkaterületen

-büntetlen pénzűgyi előélet

-székhely

-CAEN kód 9602

PFA létrehozása: kérés leadása a cégbíróságnál a név ellenőrzésáre és lefoglalására (saját neved lesz + PFA). Ezek után le kell adni a dossziét a regisztrációhoz: eredeti bejegyzési kérelem (cégbíróság); pénzűgyi bejegyzési kérelem (cégbíróság); saját felelősségre tett nyilatkozat, hogy hol van a cég székhelye, illetve, hogy megfelelő körülmények vannak; a személyi igazolvány másolata; a székhely használati jogát igazoló dokumentum hitelesített másolata; aláírásminta (amelyet a közjegyző hitelesít).

Könyvelőirodát szeretnék nyitni

Könyvelő – kezdő Kft.

Kritériumok: – kezdő vállalkozó, tehát korábban nem volt tulajdonos semmilyen Kft-ben vagy Rt-ben – legtöbb 5 tulajdonos, akik mind teljesítik a fenti kritériumot – legtöbb 5 tevékenységi kör/csoport – önrész a cég tőkéjéhez.

Kezdő Kft. létrehozása: – kérés leadása  a cégbíróságnál a név ellenőrzésére és lefoglalására (legkevesebb  3 opció). Ezek után le lehet adni a dossziét a regisztrációhoz: eredeti bejegyzési kérelem (cégbíróság); pénzügyi bejegyzési kérés (cégbíróság); saját felelősságre tett nyilatkozat, hogy a cég teljesíti a törvény által előírt egészségügyi , kötnyezetvédelmi és munkavédelmi követelményeket; a vállalkozás elérhetőságét és regisztrációját igazoló dokumentum; alapító okirat; a székhely hasynálatát igazoló dokumentum másolata; az adó- és pénzügyi hivatalnak címzett kérés, amely igazolja, hogy a székhely nincs más vállalkozás használatában; a tulajdonosoknak a cég vagyonához való hozzájárulását (bármivel is járultak hozzá) igazoló dokumentumok másolata; a vállalkozás képviselőinek a saját felelősségükre tett nyilatkozata, hogy eleget tesznek a törvény által előírtaknak, betölthetik a funkciót; saját felelősségre tett nyilatkozat, hogy korábban nem birtokoltak semmilyen kereskedelmi társaságot; aláírásminta (amelyet a közjegyző hitelesít); személyi igazolvány másolata; Kft. és a kezdő kft. esetén a társaság legalább 51%-át egy szakértő könyvelő kell birtokolja.

 

Pályázati
lehetőségek

A TalentMagnet projekt azokkal társadalmi (demográfiai és munkaerő-piaci) kihívásokkal foglalkozik, amelyeket a magasan képzett fiatalok kivándorlása (az „agyelszívás”) okoz, elsősorban a Duna régió kis- és közepes méretű városaiban. A projekt ezeknek kihívásoknak a kezelése érdekében jött létre.

Kontakt