Egészséges táplálkozás


Hagyományos, helyi és Székely termék kiállítás és vásár

Hargita Megye Tanácsának alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, a Hagyományos, helyi és Székely termék népszerűsítése program keretében minden hónap harmadik hétvégéjén megszervezi a havi vásárt, továbbá támigatja a termelőket a külföldi vásárokra való kijutásban.

A program célja a megye különböző térségeire jellemző hagyományos értékek, a helyi és hagyományos termékek, illetve szolgáltatások megismertetése és népszerűsítése a lakosság körében, a kulturális, gasztronómiai és kézműves hagyományok védelme és átörökítése. Emellett nagy hangúlyt fektetünk az egészséges táplálkozás promoválására is, hisz a vásárokon megjelenő kézműves termékek kis mennyiségben érhetőek el, egészségesek és megtalálható bennük a nagymama főztjének íze is.

A Székely terékcsalád égisze alá jelenleg több mint 150 termelő és több mint ezer termék tatozik. A termékek leírása a következő linken tekinthető meg: http://szekelytermek.ro/

Kiskertész program

A Kiskertész program Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztő Egyesülete keretében zajlik, ami 3. és 7. osztály közötti tanulók számára kerül kiírásra. A tanulók zöldség magokat kapnak, melyekből kialakíthatják saját veteményesüket. A program célja a kertészkedés és zöldségtermelés megszerettetése a diákokkal évről évre egyre több jelentkező van. 2021-ben több mint 1300 diák és 52 osztály vett részt a kezdeményezésbben.

A legjobbakhoz – legyen szó egyéni vagy csoportos részvételről – ellátogat egy szakbizottság és megnézi személyesen is a kertet. Minden év végén, ünnepélyes keretek köyött sor kerül a dijazásra is!

Székely termék védjegy

152 termelő több mint 1100 terméke rendelkezik a Székelytermék – Produs Secuiesc védjeggyel, melyek nagy része kézműves.
A hagyományos termékek értékesítését célzó közösségi védjegy által az elmúlt 12 évben számos munkahely létesült Székelyföld-szerte, és a márkanév mára nemcsak a minőség, hanem az identitástudat fogalmával is egybeforrt
Ínycsiklandozó kézműves élelmiszerek széles választékát kínálják minden hónap harmadik szombatján a helyi- és hagyományos termékek vásárán, a szezonális nagy várásokon pedig népi viseletek, kerámiák, szőttesek, nemezek, fából faragott tárgyak, sókészítmények, játékok és különféle kiegészÍtők is várják a vásárlókat.
Ma, a kézművesség világnapján köszöntök minden kézművest, kitartást kívánok fáradhatatlan munkájukhoz és bízom a további jó együttműködésben!

https://fb.watch/8iKUovGzoO/

Termelők akikre büszkék vagyunk: Bálint Attila

8 éve van Székelytermék – Produs Secuiesc védjegye, 10 éve kínálja ízes portékáját a finom sajtok kedvelőinek. Ő Bálint Attila, a tekerőpataki sajtműhely elindítója.

Székely Gazda

A Székely Gazda májusi műsorából az agrárregiszterről, egészséges táplálkozásról, a Székelytermék – Produs Secuiesc mozgalomról és havi vásárokról tudhatnak meg részletek.

Hargita sajt az észak olasz modell alapján

Háromnapos konferenciát szervezett Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége. Ennek során az érdeklődőknek lehetőségük nyílt betekintést nyerni a sajtkészítés folyamatába is.
https://fb.watch/8iOaFyFHTR/

Kontakt