Oktatás – szakoktatás

Szakképzési lehetőségek Hargita megyében

A fiatalok segitése érdekében Hargita Megye Tanácsa, ennek alintézménye Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége együttműködve Hargita Megye Tanfelügyelőségével összeállitotta a Szakképzési lehetőségek Hargita megyében c. kiadványt. Célunk, hogy az általános iskolás diákok minél átfogóbb képet kapjanak a szakképzési lehetőségekről, legyen szó szakliceumi, szakiskolai vagy technikumi oktatásról. A szakok bemutatása mellett jó példákat is megszólaltattunk.

A katalógus online változata a következő linken tekinthető meg: https://adehar.ro/sites/default/files/Szakkepzesi%20lehetosegek.pdf

 

Szakoktatás szülőknek

Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége két kisfilm készítése által igyekszik motiválni a pályaválasztás előtt álló diákokat, hogy olyan szakmát válasszanak maguknak, ami egyrészt képességeiknek megfelelő és másrészt a jövőben meg tudnak élni belőle. A szülők mentalitásváltásában is szeretnénk közbenjárni: szakmát tanulni nem szégyen!

https://www.youtube.com/watch?v=oGRZDitSP8A

https://www.youtube.com/watch?v=RVbgMICnCKQ

 

Szakoktatásos megbeszélés

2021. február 24-én került sor egy élő bejelentkezésre, ahol a szakoktatás mentén beszélgettek a meghívottak. Az eseményen Borboly Csaba megyeelnök, Ferencz Salamon Alpár, Mózes Csongor tanár és Puskás Kolozsvári Miklós diák szerepeltek.

https://fb.watch/8CtyJBApzh/

Szakmabemutató a “Venczel József” Szakközépiskolában

Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó- és Erőforrás Központ társszervezésében 2019. október 15-én szakmabemutatóra került sor a csíkszeredai “Venczel József” Szakközépiskolában. A meghívottak más-más gazdasági ágazat képviselőiként osztották meg a jelenlévőkkel a szakmai életútjuk során szerzett tapasztalatokat.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége igazgatója elmondta, hogy a fiatalok külföldre való vándorlása nem csak a gazdasági helyzetnek tudható be, hanem egy divathullámról is beszélhetünk. A fiatalok, ha szeretnének, menjenek külföldre és az ott szerzett tapasztalatot itthon igyekezzenek kamatoztatni, viszont a külföldi lét alatt elfeledett kapcsolati hálót nehezen lehet pótolni. A vezető elmondta, fontos pályázatok vannak amiket ki kell használni, majd megosztotta a jelenlévőkkel saját tapasztalatait és elmondta: 22 évesen nyerte az első pályázatot.

– Sajnos az itteni bérezések nem veszik fel a versenyt a külföldi fizetésekkel, de fel kell ismerni, azt is, hogy mit veszít az ember és hozzátette: nem igaz, hogy itthon nincsenek álláslehetőségek! A nemrég létrehozott hargitahazavar.ro online állásközvetítő oldal is olyan céllal jött létre, hogy minél szélesebb körben mutassuk be a végzős fiataloknak a szabad állásokat. Ezen a felületen a munkát kínáló és az álláskereső is tud feltölteni, követni a hirdetések változásait és esetenként személyesen találkozni.

Orbán Ferenc, vendéglátóipari szakember elmondta, hogy jelenleg nem a tanult szakmában tevékenykedik, ő is kipróbálta magát külföldön és hozzátette: receptre kéne írni a fiataloknak egy-két év külföldi munkát! Így tapasztalja meg az illető, hogy amit meg tud csinálni egy óra alatt, idővel meg kell tudja csinálni 55 perc alatt is és akkor fejlődik! Formálódni lehet külföldre menni, de beteljesedni otthon kell!

Gál Előd pékipari szakember személyes tapasztalatairól beszélt, elmondta: érettségi után sokat gondolkozott, hogy mileyn pályát is válasszon, végül közgazdász lett. Egy sajnálatos életesemény után fél évig nem szabadott megerőltető tevékenységeket végezzen, de a tétlenséget nem bírva kitalálta: kenyérlángost fog sütni. Ez a pici ötlet mára már nagy vállalkozássá nőtte ki magát! Gál Előd elmondása szerint autodidakta módon tanulta ki a szakmát és a mai napig ellátogat más pékségekbe, hogy megnézze mit-hogy csinálnak és vállalkozásvezetői képzésekre járnak feleségével együtt.

Egy gödör ásásán kívül, semmit nem lehet felülről kezdeni! – mondta János Ferdinánd, a Csíkmadarasi Garden Proiect kertészet tulajdonosa és hozzátette: kicsi korától munkára volt nevelve, a kertészeti szakmát nagytatájától leste el. Vállalkozását ma már 2006 óta működteti. Fő tevékenységünk a kerttervezés, a kert- és parképítés, egyedi utcabútorzat és játszóterek gyártása, automata öntözőrendszerek és dísznövények kis- és nagybani forgalmazása. 2018 óta működik a Románia szinten egyedi mikroszaporítású labor ahol in vitro módon állítanak elő dísznövényeket. Felhívta a jelenlévő élelmiszer technikus és laboráns szakos diákok figyelmét a tanult szakmájuk fontosságára: nagyon aktuális és felkapott két szakmáról van szó, hisz ti lesztek azok, akik a régi recepteket el fogjátok tudni mondani, hogyan kell csinálni.

Farkas Attila, „Az a csodálatos külföld, avagy térj vissza vándor nem lehet két hazád” c. könyv írója a külföldi munkavállalásai kapcsán szerzett tapasztalatait osztotta meg. Elmondta, fontos, hogy a fiataloknak legyen egy jól meghatározott, reális céljuk és azon dolgozzanak, hogy ezt elérjék, hisz a külföldi lét alatt vannak kiadások is és, ha nem jól gazdálkodik az illető a jövedelmével, előfordulhat, hogy nem marad pénze. Elmondta, a hazatérés is egy trauma, hisz nincs munkahely, a kapcsolatok meglazulnak, tehát újta fel kell építeni mindent! Farkas Attila jelenleg egy software fejlesztő cégnél dolgozik.

 

“Itthon is van jövő, ha szakmát tanulsz” fórum

Hargita Megye Tanácsa évek óta kiemelt figyelmet fordít az ifjúságra és az ifjúsági szervezetek tevékenységének támogatására, ennek érdekében számos fiataloknak szóló rendezvényt szervezünk és pályázati programot működtetünk.

Idén intézményünk tizenötödik alkalommal ünnepli az Ifjúság napját, ezért május 9–10. között a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökséggel, a Hargita Megyei Ifjúsági és Sport Igazgatósággal és az ifjúsági szervezettekkel közösen a Hargita megyei diákoknak és fiataloknak színes programot szervezünk Ifjúsági napok címmel, amelyhez a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház is csatlakozik a fiatal rezidensorvosok bemutatkozásával.

Az Itthon is van jövő, ha szakmát tanulsz konferencia után flash mobra kerül sort sor a Szabadság téren. Hargita Megye Tanácsa rendes havi ülésén Csík, Udvarhely és Gyergyó térségi fiatalokat díjazott Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke, EP-képviselőjelölt, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond és Barti Tihamér térségi alelnök.

Kontakt